................................................................

................................................................

2017-10-31

Las tu wraca spowrotem

Orlina  Tu na terenach leśnych i bagiennych w 1784 roku osiedleni zostali koloniści na prawie olęderskim. Na wykarczowanych i osuszonych przez siebie ziemiach pobagiennych założyli wieś, wybudowali szkołę, dom modlitwy oraz cmentarz. Jako budulca uyżywali wydobytej na miejscu  rudy darniowej.






2017-08-14

Tu metafora "niebo na ziemi" staje się realna


Trzeci rok z rzędu spędzam po kilka dni nad tym samym jeziorem. Czy to nudne???




 To odbicie chmur w wodzie gładkiej jak lustro















2017-02-25

W tym mieszkaniu rządzi przestrzeń

    Ostatnie nasze dzieło, które w tym momencie wykańczamy, to  ponad stumetrowe mieszkanie w kamienicy koło Starego Rynku w Poznaniu. Rządzi tu przestrzeń, która przenika i łączy wszystkie pomieszczenia za sprawą szerokich, dwuskrzydłowych drzwi. Każdy pokój ma niezależne wejście ale również wszystkie pokoje są  połączone drzwimi w amfiladzie.
    Taki układ daje wiele możliwości operowania przestrzenią. Można ją dowolnie zamykać i otwierać według potrzeby chwili.
W mieszkaniu jest dużo okien i są one bardzo duże.  Najbardziej spektakularne jest w kuchni.  Zajmuje jedną całą ścianę i są w nim drzwi na balkon.
A widok z balkonu jest taki sam jak w mieszkaniu, które opisywałam w poprzednim wpisie, tylko że teraz niżej.
















Po skończeniu mieszkania dorzucę jeszcze trochę zdjęć, bo jest tu jeszcze dużo do pokazania. 
Następny wpis będzie ciągiem dalszym, więc do zobaczenia :)
... Brakuje mi czasu. Męło już prawie pół roku  więc postanowiłm, że nie  będę robiła nowego wpisu, tylko  tu dorzucę co nieco



Tu, krótko o dużym oknie balkonowym


















 Z zewnątrz, od strony balkonu było widać, że jest to jedno duże okno. Od środka trudno byłoby się tego domyśleć.  Trzy osobne pomieszczenia, co widać po kolorze ścian pod sufitem, były obsługiwane przez to okno. Od lewej była kuchnia z wyjściem na balkon. W środku mmalutka toaleta do której wchodziło się z kuchni i po prawej łazienka. Postanowiłyśmy przywrócić stan pierwotny






Popularne posty